tisdag 21 februari 2012

"Skriet" av Munch går på auktion.

Auktionshuset Sotheby´s meddelar i dagarna på sin hemsida att Edvard Munchs "Skriet" ska klubbas den 2 maj. Det händer inte ofta att just "Skriet" klubbas och det lär väl bli en skaplig slant för denna "ikon" till tavla.

"The Scream" från 1895.
Säljs på Sotheby's 2 maj. 
Tavlan som nu ska säljas inköptes direkt av Munch av den norske skeppsredaren Thomas Fredrik Olsen. De två var grannar och Olsen blev både vän och mecenat till Munch. Han skapade sig en stor konstsamling med flertalet verk av just Munch.

Hans två söner, bägge är affärsmän, drev faderns rederi Fred. Olsen & Co. De har tydligen haft sina duster med processer i rätten angående faderns konstsamlingen. Nu är det den yngste av de rika redarsönerna, Petter Olsen, som ska till att sälja släktklenoden "Skriet". Han innehar förmodligen den absolut största privatsamlingen i världen av Munch med sammanlagt 38 verk, där 20 av dessa är oljemålningar. Förmodligen, vad vet jag, är inte broder Fred Olsen lika glad över försäljningsplanerna.

Munch kom att måla fyra versioner av "Skriet". Den första versionen av "Skriet" kom till 1893 och finns numer på Nasjonalmuseet och de två andra finns på Munchmuseet. Den fjärde, målad 1895, har funnits i Olsensläkten i över 70 år och ska nu säljas på Sotheby's Impressionist & Modern Art Evening Sale.

Var priset landar förblir väl en gåta men förra gången det gick en mer känd Munch var 2008 på Sotheby's. Då såldes "Vampyren" för ... ca 302 miljoner ... (en version av den kan beskådas på Göteborgs Konstmuseum)

Peter Frisk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar